Elektriske biler

Fremtid eller nutid? Fiat-perspektivet

Hos Fiat tror vi på elbilens fremtid. På biludstillingen i Genève i 2019 lagde Fiat grundstenen til, hvordan fremtidens bil kunne se ud: den nye Fiat Centoventi, et koncept for en lille elbil, der minder om designet på kompakte SUV'er. Et køretøj, der fokuserer på elektrisk, bæredygtig og emissionsfri elektromobilitet. Den første funktion er chassiset, som kan rumme op til fire batterimoduler. Hvert modul lover op til 100 kilometers autonomi, og det femte er placeret mellem for- og bagsædet.
Den ikoniske Fiat 500 Electric fik så sin debut i 2020.

På vej mod det elektriske

Elektriske køretøjer repræsenterer fremtidens mobilitet. Forkortelsen BEV står for Battery Electric Vehicle og bruges til at beskrive batteridrevne elbiler. Energien til opladning af batterierne kan leveres via offentligt tilgængelige ladestandere eller private opladningsfaciliteter, afhængigt af køretøjstype eller opladningskapacitet, f.eks. vægbokse eller stikkontakter. Offentlige ladestationer til elbiler findes på tankstationer, parkeringspladser, restauranter, hoteller og andre steder.
Opladningstiden for elbiler varierer meget afhængigt af typen af opladningsfacilitet, opladningseffekt og batterikapacitet.

Elbiler har flere fordele, både personlige og miljømæssige:

1. Adgang til begrænsede områder

Elbiler har fri adgang til byområder med forbehold for kommunale tilladelser.

2. Lavere energiomkostninger

Generelt er det mere omkostningseffektivt end at bruge konventionelle brændstoffer.

3. Let at køre

Ideel til bykørsel med jævn acceleration og enkel betjening.

4. Mindre vedligeholdelse

Elbiler har enklere mekanik, færre komponenter og væsker, der skal fyldes på.

Genopladningsomkostninger og -tider

Opladningstiden for elbilbatterier afhænger af batterikapaciteten, opladningseffekten (kW) og den maksimale effekt i bilens oplader. Bilproducenterne forsker hele tiden i og udvikler batterier, der giver større rækkevidde og hurtigere opladningstider. Moderne elbiler bruger primært lithium-ion-batterier (Li), der er kendt for deres holdbarhed.

Praktisk genopladning

Den mest almindelige og bekvemme metode til opladning af en elbil er via en stikkontakt. Men for at få en hurtigere opladning kan ejerne vælge en Wallbox eller offentlige ladestationer. Wallboxen kan installeres i hjemmet eller på arbejdspladsen og giver hurtigere opladning. Hurtigladestationer, der er placeret strategisk i byerne, tilbyder høje udgangseffekt på mellem 50 og 400 kW. Offentlig opladning kan ske ved hjælp af vekselstrøm (kabeltilstand 2 og 3) eller jævnstrøm (kabeltilstand 4). Opladningstiden kan variere fra minutter til timer, afhængigt af bilens batterikapacitet, ladestationens effekt og miljømæssige faktorer som temperatur og nedbrydning af batteriet.

Opladningstiden kan variere fra minutter til timer, afhængigt af bilens batterikapacitet, ladestationens effekt og miljømæssige faktorer som temperatur og batteriforringelse.